nieuws

05 okt 2000, 00:12

Strijd over enige handtekening Cleopatra

De recente vondst van de enige originele handtekening van koningin Cleopatra (69-30 v. Chr.) in de wereld leidt tot strijd binnen de historische gemeenschap. Het handschrift werd gevonden op een tweeduizend jaar oud stuk papyrus. De Groninger historicus dr. Peter van Minnen is overtuigd van de echtheid van de spectaculaire ontdekking.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

''Dit is geen fantasie, maar het echte werk’’, benadrukt hij. Zijn Italiaanse collega Guido Bastianini houdt vooralsnog een slag om de arm: ‘’Zulke ontdekkingen zijn vaak controversieel, we moeten voorzichtig zijn’’, meldt hij op de internetsite van Discovery Channel.
Van Minnen ontkent dit: ‘’Controverse bestaat rondom documenten die over het leven van bijvoorbeeld Jezus zouden gaan en die volgens sommige freaks opzettelijk worden achtergehouden. Maar het gaat hier om een zakelijk document, een bevel van Cleopatra. Daar is nooit ophef over’’. Het is geen kopie, verzekert hij: ‘’Er staat een datum op, een ambtelijke tekst en een signatuur. Drie handschriften dus, dit geeft aan dat het origineel is’’.
De historische krabbel is ontdekt op een Grieks papyrusdocument, dat negentien eeuwen lang verborgen was in de wikkels van een mummie en de laatste honderd jaar in Berlijn is bewaard. Koningin Cleopatra werd onder meer vereeuwigd door Shakespeare, die dichtte over haar romance met Marcus Antonius, de bijna even bekende klassieke gigant.