nieuws

01 aug 2001, 00:12

Stichting: ‘Stop gesol met beoordelen eindexamens middelbare scholieren’

Een Groningse stichting heeft forse kritiek op de beoordeling van eindexamens van middelbare scholieren. Willekeur zou vaak de uitslag bepalen. Deze Stichting 108+, in 1988 begonnen door 108 vaksecties van scholen, uit kritiek op de manier waarop eindexamens van middelbare scholieren worden nagekeken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De scholen zouden het nakijken teveel in eigen hand hebben. Om gerommel te voorkomen moet er meer overheidstoezicht komen, in de vorm van bijvoorbeeld toezicht door gecommitteerden, zo meent 108+.
Voorzitter en oud-lerares Nederlands Nettie van Aken (68) uit Noordlaren keert zich bovendien nadrukkelijk tegen het standpunt van minister Hermans en staatssecretaris Adelmund van Onderwijs die juist menen dat het wel goed zit met de schoolexamens. De laatste jaren zou zelfs vooruitgang zijn geboekt, menen de bewindspersonen.
Maar Van Aken stelt dat in de praktijk nogal eens een gemiddelde wordt getrokken van het cijfer dat de eigen docent geeft en dat van de tweede corrector. Daardoor kan een onvoldoende toch nog in een voldoende veranderen.
De stichting wil daarom dat de Onderwijsinspectie mogelijkheden krijgt om bij opvallend grote cijferverschillen in te grijpen. Want, zo meent ze, door gesol met examens zijn deze documenten niet ‘waardevast’.