nieuws

03 sep 2001, 00:12

Sterren in het gras: volop muziek in Europapark op zondag 2 september

In het kader van Blue Moon zijn er op Het Voetbaleiland in het Europapark op zondag 2, 9, 16 en 23 september muziekmiddagen. De middagen zijn gratis te bezoeken. A.s. zondag bestaat het programma uit Lamin Kuyateh, Salih Nour, Ozan Firat en Bruno Brel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kuyateh is de oudste zoon uit een traditionele Mendinio griot familie. Hij bespeelt de griot sinds zijn vijfde. De griot is een tokkelinstrument opgebouwd uit een halve kalebas bespannen met een koeievel waar een lange steel doorheen steekt. Van boven naar beneden zijn over een kam 21 snaren gespannen waarvan het geluid lijkt op een harp of luit. Van oorsprong gaf de griotspeler met heldendichten de geschiedenis door en trad hij op bij alle traditionele ceremonies. Maar langzamerhand voegen griotspelers zich steeds vaker bij groepen andere muzikanten. Het resultaat is traditionele Afrikaanse muziek in een fris jasje, gespeeld door Westafrikanen in prachtige kostuums.
Ozan is troubadour. In Turkije is dat niet een etiket maar een titel. Zijn liedjes gaan over landschappen in Turkije maar ook in Europa. Uit zijn teksten klinkt de weemoed door van de reiziger die ver van zijn geboortestreek probeert te leven.
Zondag 2 september Het Voetbaleiland, Europapark Vanaf 14.00 uur Toegang gratis