nieuws

24 okt 2001, 00:12

Steeds minder studenten willen veearts worden

Steeds minder studenten dierengeneeskunde willen veearts worden. De MKZ-crisis en de toename van het aantal vrouwelijke studenten zorgen ervoor dat steeds meer van hen kiezen voor huisdieren en paarden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zegt T. Jorma van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. ,,Nu iedereen praat over het inkrimpen van de veestapel, vragen studenten zich af of er nog wel toekomst in zit”, zegt Jorma. Een andere reden voor de afname van afgestudeerde veeartsen is dat de diergeneeskunde steeds meer een vrouwelijke studie wordt. ,,Tachtig procent van de studenten is nu vrouw, dat was twintig jaar geleden nog de helft. Vrouwen zijn meer genegen tot huisdieren en paarden, waardoor er jaarlijks minder veeartsen afstuderen”, aldus Jorma.
De Rijksuniversiteit Utrecht, die als enige in Nederland diergeneeskunde geeft, erkent het gevaar van een tekort aan veeartsen. De faculteit veranderde dit studiejaar de toelatingsprocedure om zo het anders afnemende aantal studenten dat kiest voor de richting landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid op peil te houden. Van de 225 studenten, die elk jaar beginnen, mag de faculteit zeventig buiten de loting om zelf selecteren.