nieuws

21 jun 2012, 10:10

Steeds meer zonnepanelen op gebouwen gemeente Groningen

Groningen zet vaart achter de invoering van zonne-panelen. Niet alleen is er een eigen energiebedrijf dat zonne-energiepromoot – “Grunneger Power” - ook zijn er tal van andere particuliere initiatieven. De gemeente Groningen zit ook niet stil en zorgt voor zonnepanelen op scholen, en straks op gebouwen als Martiniplaza en Euroborg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In februari van dit jaar is de gemeente Groningen gestart met het plaatsen van de eerste zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Het gaat hierbij onder andere om een aantal scholen, de wijkpost aan de Van Schendelstraat, het Helperzwembad en het hoofdgebouw van iederz aan de Peizerweg. Het gaat hierbij om 14 kleinere en 4 grote zonne-energiesystemen, die in totaal jaarlijks meer dan 150.000 kWh opwekken (energie voor meer dan 40 huishoudens).

De gemeente stopt niet bij deze 18 daken: momenteel is men druk doende met de voorbereiding van een uitrol naar vele andere gemeentelijke gebouwen. Hierbij worden ook gebouwen als Euroborg, Martiniplaza en Kardinge meegenomen. De verwachting is dat er binnenkort tussen de 40 en 60 daken in aanmerking komen om te worden voorzien van een zonne-energiesysteem.


Wethouder Karin Dekker markeerde gisteren de plaatsing van het laatste van vier grote zonne-energiesystemen op het dak van de Brederoschool in Groningen. Dit deed zij door – samen met kinderen van de Brederoschool – een productie-display te onthullen. Samen met de al geplaatste 14 andere zonne-energiesystemen wordt hiermee invulling gegeven aan het streven van de gemeente om in 2035 energieneutraal te zijn. De uitrol van zonnesystemen op gemeentelijke daken gaat onderminderd door.