nieuws

18 jun 2001, 00:12

Stadstype Jan Roos onderwerp van nieuwe Groningse theaterproductie vanaf 28 juni

Jan Roos: iets oudere Stadjers kennen hem nog wel: de volkszanger met zijn wandelstok. Hij is het middelpunt van een nieuwe theatervoorstelling die te zien in vanaf 28 juni.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 28 juni gaat in de voormalige busremise van Arriva aan de Vechtstraat in Groningen de voorstelling "Halte Vechtstraat" in première. Een groep van ongeveer 60 deelnemers, die langdurig werkloos zijn, heeft onder leiding van een professioneel artistiek team een bijzondere voorstelling gemaakt. Als vervolg op de succesvolle productie die in de zomer van 1997 plaatsvond in de A-kerk onder de titel "De Engel en de duizend doden" heeft de stichting Jan Roos (een samenwerkingsverband tussen stichting Stiel en De Noorder Constructie) opnieuw een dergelijk theaterproject opgezet. Het resultaat van vier maanden elke dag hard werken is een dwarse, typisch Groninger theaterproductie op een verrassende locatie.
In deze voorstelling vormt de voormalige busremise het theatrale en muzikale decor voor een inspirerend evenement, waarbij het publiek kennis zal maken met een nieuwe "wereld", die af en toe ook heel bekend zal voorkomen. Halte Vechtstraat is de eindhalte van de laatste bus die de stad uitrijdt. Een groep reizigers, half in slaap, half wakker, probeert zijn omgeving te herkennen. Halte Vechtstraat bevindt zich letterlijk en figuurlijk, aan de rand van de stad. Hoe zijn we hier terecht gekomen? Hoe komen we weer thuis?
Aan de hand van materiaal uit de workshops, is het 'geraamte' voor de voorstelling ontstaan en vervolgens verder uitgewerkt. Behalve de ervaringen, fantasieën en ideeën van de deelnemers is de beroemde Groninger straatzanger Jan (de) Roos ook één van de inspiratiebronnen voor de voorstelling. In mei is begonnen met het daadwerkelijk repeteren voor de voorstelling. De première is op donderdag 28 juni aanstaande. Overige voorstellingsdata:
vrijdag 29 juni zaterdag 30 juni woensdag 4 juli donderdag 5 juli vrijdag 6 juli zaterdag 7 juli woensdag 11 juli donderdag 12 juli vrijdag 13 juli zaterdag 14 juli vakantie 15 juli t/m 7 augustus woensdag 8 augustus donderdag 9 augustus vrijdag 10 augustus zaterdag 11 augustus woensdag 15 augustus donderdag 16 augustus vrijdag 17 augustus zaterdag 18 augustus woensdag 22 augustus donderdag 23 augustus vrijdag 24 augustus zaterdag 25 augustus Locatie: voormalige busremise Arriva, Vechtstraat 82-1, Groningen Aanvang voorstelling: 20.30 uur Telefonisch reserveren: vanaf dinsdag 5 juni, iedere werkdag tussen 14.00 en 17.00 uur, via telefoonnummer: 050 - 5280819 Kaartverkoop: vanaf 5 juni bij de VVV (Grote Markt 25), op voorstellingsdagen op locatie vanaf 19.00 uur Kosten: ƒ 25,- per toegangskaart, met Stadjerspas ƒ 10,- , tegen inlevering van verrassingscoupon 47