nieuws

26 nov 2000, 00:12

Stadsschouwburg Groningen voor vijf miljoen gemoderniseerd

De Stadsschouwburg in Groningen, een van de oudere theaters van Nederland, krijgt voor vijf miljoen gulden een opknapbeurt. Dat meldt vanmorgen het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het negentiende eeuwse theater, gebouwd in 1883, krijgt onder meer een computergestuurde ‘trekkenwand’ waarmee decors gehesen kunnen worden. Ook zullen de lijsten en ornamenten van balkons worden gerestaureerd.
De nieuwe trekkenwand is nodig in verband met een nieuwe arbo-wet voor Europese theaters. Die houdt in dat het binnen vier jaar verboden is om decors in de theaters met de hand te hijsen. Groningen loopt al vast op die wetgeving vooruit en hoopt de nieuwe computergestuurde trekkenwand volgende zomer bij de opknapbeurt te kunnen installeren.
In het kader van de opknapbeurt zal ook een omstreden plafondschildering uit 1985, van kunstenares Irene Verbeek, worden opgeknapt. De Schouwburg heeft van veel bezoekers kritiek gehad op de ‘vloekende kleuren’ van deze plafondschildering, maar is, aldus een woordvoerder, verplicht het in goede staat te houden.