nieuws

18 feb 2001, 00:12

Stadjers dreigen Grote Markt-plan weg te stemmen

De Groningers keren zich massaal tegen het plan voor de Grote Markt-plan. Maar liefst 73 procent dreigt volgende week woensdag tegen te stemmen. Dit blijkt uit een enquete van onderzoeksbureau Resultel in opdracht van het Nieuwsblad van het Noorden onder zeshonderd stadjers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij een verwachte opkomst van 81 procent betekent dit dat het hele plan van tafel wordt geveegd. Uit de enquete blijkt dat de weerstand tegen het Grote Markt-plan sterk is toegenomen. Tijdens eerdere peilingen hadden de voorstemmers een nipte voorsprong.
De onderzoekers kregen volgens het Nieuwsblad emotionele tegenstanders aan de lijn en concludeerden dat het plan speelt in Groningen. Wethouder Smink beklaagt zich erover dat de gemeente ‘het gevecht met de handen op de rug’ moet voeren. De referendumcommissie staat namelijk niet toe dat de wethouders zelf actief campagne voeren. Daarom beticht het Comité Geen Gat in de Grote Markt Smink ervan dat hij wervende praatjes voor bejaarden houdt.
Voorstander Bart Slagter van D66 trekt zelf het boetekleed aan. “Ik denk dat we te laat zijn begonnen met campagnevoeren. We hebben nooit het initiatief gehad.” Het Comité Geen Gat in de Grote Markt voelt zich gesterkt in hun strijd. “Het is fijn om te weten dat het gaat lukken” , aldus woordvoerder Evert Hassink.