nieuws

30 apr 2001, 00:12

Stad Groningen viert fantastische Koninginnedag 2001

Van een mini-stoomcaroussel op de Grote Markt tot een stevige borrel in de kroeg of op het terras, voor alle Oranjeklanten is er vandaag wat te doen in Groningen. Ondanks de MKZ-crisis die de komst van de vorstin naar het noorden belemmert, is er in de Stad veel te beleven vandaag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om geen misverstand over de koninklijke aard van deze dag te laten bestaan is er nu reeds een metershoge feloranje kroon op de Grote Markt opgericht. Tijdens een braderie van Studentenvereniging Mesacosa in de Zwanestraat is tot vier uur het unieke kipslaan te bewonderen, dat door de initiatiefnemers ‘een jarenlange traditie’ genoemd wordt.
Op de Grote Markt is deze middag een presentatie met historische rijtuigen te zien. Onder meer een aantal voertuigen uit de negentiende eeuw rollen daar over de keitjes. Tegen drie uur zijn er modeshows te zien voor de kledingliefhebber die bij wil blijven.
Ook wordt het plein deze dag benut voor optredens van vele muzikanten. Zo speelt het combo Wag the Dog vanaf 16.45 uur covers van klassiekers.
De Groninger topband DiepTriest, vorige week nog zo wreed versmaad door stakende vakbondsleden in Den Haag, zal vanavond op de Grote Markt schitteren van 20.50 tot 21.35 uur, van 22.00 tot 22.45 en van 23.10 tot 23.55 uur. Op de Markt wordt de dag toepasselijk afgesloten met het Wilhelmus.
Muziek is er uiteraard ook te horen en beleven in de Grote Kromme Elleboog, aan het Gedempte Zuiderdiep (zoals de traditionele openluchtconcerten bij Eetcafé d’Ouwe Brandweer), en de andere horecalocaties binnen de Diepenring
In het AZG treedt tussen 14.30 en 16.15 het bekende Jeugdcircus Fantastini op in Patio 59.
De Groninger wijken bieden voor hun inwoners de vertrouwde buurtmarkten, spelletjes en nog veel meer. En de lucht boven Stad is weliswaar bewolkt, maar de temperatuur redelijk, dus niets staat een geslaagde 30 april in de weg.