nieuws

28 dec 2012, 14:02

Stad Groningen nu in top tien meeste meldingen vuurwerkoverlast

Groningen is er in geslaagd door te dringen tot de top tien van steden met de meeste vuurwerk-overlast.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een tussenstand na meer dan 25000 meldingen bij het landelijke GroenLinks-meldpunt voor vuurwerkoverlast laat zien dat Groningen op de tiende plek staat van gemeenten met de meeste meldingen. Bijna 350 stadjers hebben inmiddels melding van overlast gedaan. Tachtig procent van de meldingen gaan over vuurwerkbommen, het vroegtijdig afschieten van vuurwerk en het effect op dieren. Het meldpunt blijft nog tot 3 januari beschikbaar.

Volgens GroenLinks-raadsleden Mattias Gijsbertsen en Kris van der Veen vormen de meldingen het topje van de ijsberg. 'Elke melding staat voor een groot aantal mensen dat ook overlast ervaart maar geen melding doet. Het is hoog tijd dat we onze vuurwerktraditie aanpassen, zodat het voor iedereen een feest kan blijven.' GroenLinks hoopt met de meldingen ook in de Groningse politiek de discussie over maatregelen op gang te kunnen brengen.

Andere gemeenten


In de top tien zijn naast Groningen onder andere ook de vier grote steden, Almere, Zaanstad en Zoetermeer te vinden. Ook uit alle andere gemeenten in de provincie Groningen kwamen meldingen binnen, tot nu toe totaal 420. De meeste meldingen werden gedaan in Oldambt, Delfzijl en Hoogezand-Sappemeer.

Moderniseren


Jaarlijks belanden vele honderden mensen bij de spoedeisende hulp vanwege vuurwerkverwondingen. De materiële schade loopt in de vele honderden miljoenen. De schadelijke stoffen in het vuurwerk belasten het milieu voor lange tijd. Om deze en andere redenen wil GroenLinks het afsteken van (zwaar) vuurwerk door particulieren beperken en in plaats daarvan professionele siervuurwerkshows organiseren.