nieuws

22 apr 2001, 00:12

Stad Groningen deze zomer podium groot cultuur- en architectuurfestival

De stad Groningen vormt deze zomer het podium voor de grote cultuur- en architectuurmanifestatie Blue Moon. De Japanse architect Toyo Ito bedacht het concept, andere architecten ontwierpen nieuwe constructies die op vijf locaties in zowel de binnenstad als op het terrein van een oude energiecentrale komen te staan. Het festival kost 7,5 miljoen gulden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Toyo Ito brengt de binnenstad en de omgeving samen, met de maan als verbindende schakel en inspiratiebron’’, aldus de organisatie. In vele Japanse sprookjes en verhalen is de maan een terugkerend thema. Toyo Ito ontwierp gebouwen die zowel voor wonen, werken als recreëren geschikt zijn. Hij noemt dit ‘blurring architecture’. De andere gebouwen zijn door onder meer de Belg Xaveer de Geyter, Engelsman Tony Fretton, de Noorse Space Group en het eveneens Engelse Foreign Office Architects ontworpen.
De bouwwerken die in de stad verrijzen vormen een bijzonder contrast met de historische Groningse oudbouw. De diverse bouwplannen variëren van appartementachtige gebouwen tot een zogeheten voetbaleiland. Dit wordt een heuvel van twintig meter hoogte, die komt op het toekomstige terrein van het nieuw te bouwen FC Groningen-stadion. Ook wordt er een grote futuristische tent opgezet, met daarin een podium voor muziek en toneel. In het enorme gebouw van een buiten gebruik zijnde energiecentrale wordt onder meer een opera opgevoerd.
Blue Moon is een initiatief van de gemeente Groningen. Bij de uitvoering zijn naast de gemeente onder meer het Groninger Museum en vele culturele instellingen betrokken. De financiering is inmiddels rond; de gemeente betaalt meer dan vier miljoen gulden, de overige ruim drie miljoen is door onder meer het bedrijfsleven bijeengebracht. Het evenement duurt van 26 augustus tot en met 23 september.