nieuws

27 aug 2001, 00:12

Spraakmakend festival Blue Moon van start

Het drie weken durende kunst- en architectuurfestival Blue Moon in Groningen is zondag van start gegaan. Het festival speelt zich af op een braakliggend terrein rondom een voormalige elektriciteitscentrale. Groningen wil zich hiermee opnieuw op de kaart zetten als stad met een vooruitstrevende visie op architectuur en cultuur, als vervolg op de architectuurmanifestatie A Star is Born van vijf jaar geleden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor de gelegenheid ontwierpen vijf architecten van internationale faam onder leiding van de Japanse Toyo Ito vijf nieuwe panden in de binnenstad en evenzoveel locaties op het desolate, afgelegen terrein. Volgens de gemeente Groningen levert dat niet alleen bezienswaardige architectuur op tijdens de manifestatie, maar vooral een hoogwaardige permanente invulling van afgelegen plekken in de binnenstad. Het festival moet de toekomstige woonwijk met stadion van FC Groningen op deze locatie alvast bij de stad betrekken
Tot de architecten die gebouwen ontwierpen voor de manifestatie behoren Xaveer de Geuter, Foreign Office architects, Tony Fretton en Space Group. Blue Moon kost 7,5 miljoen gulden, opgebracht door rijk, gemeente en verschillende sponsoren.