nieuws

19 jun 2001, 00:12

Spoorwegen geïnteresseerd in Groningse ‘klapdrempel’

De Nederlandse Spoorwegen hebben belangstelling voor in Groningen uitgevonden klapdrempels die snelheidsduivels aan het schrikken brengen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onveilige spoorwegovergangen worden binnenkort beveiligd met beweegbare klapdrempels. Deze komen uitsluitend omhoog wanneer er met te hoge snelheid over heen gereden wordt en zorgen dan voor een stevig schrikeffect. Het gaat om een drempel van een uitvinder in het Groningse Uithuizen. De drempel bleek tijdens een test in de gemeente Eemsmond zo’n gunstig effect te hebben op het rijgedrag, dat de klapdrempel in produktie is genomen. Volgens producent Vialis-Nederland uit Haarlem staan er nu ook twee klapdrempels in het Zeeuwse Tholen.
Het bedrijf is in gesprek met Nederlandse Spoorwegen die ze wil gebruiken om snelheidsduivels bij spoorwegovergangen te temmen. ‘Het voordeel van onze drempel is dat wie zich keurig aan de snelheid houdt er niets van merkt. Alleen als je te hard rijdt klapt de drempel omhoog’, vertelt Peter Berkholt van Vialis. De Spoorwegen hebben tien lokaties voorgesteld waar ze kunnen komen. Er wordt nog bekeken waar ze het best geplaatst kunnen worden.. Maar of ze ooit gemeengoed zullen worden is de vraag. De resultaten zijn weliswaar zeer gunstig, en ook de belangstelling is volgens Berkholt overweldigend. Maar de drempels kosten wel 75.000 gulden, en dat is een hobbel die niet alle gemeenten willen nemen.