nieuws

01 aug 2000, 00:12

Speelster ‘De Poolse Bruid’ krijgt nu hoofdrol rol in ‘Nynke’

Monic Hendrickx, die in Groningen en de rest van Nederland zeer bekend geworden is dankzij haar rol in ‘De Poolse Bruid’, heeft de hoofdrol gekregen in de nieuwe film ‘Nynke’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Nynke’ is een Friese film, die gefinancierd gaat worden in het kader van een aantrekkelijke belastingmaatregel. De Friesland Bank verkoopt participaties voor ’Nynke’. Dat is een speelfilm van regisseur Pieter Verhoeff over het leven van Nynke van Hichtum, echtgenote van Pieter Jelles Troelstra. Hij was de voorman van de Nederlandse socialisten uit het begin van de twintigste eeuw.
Dat de bank er bij betrokken is komt omdat de film, die ruim zeven miljoen kost, gefinancierd wordt met hulp van een belastingsmaatregel om de Nederlandse filmindustrie te stimuleren. De regeling verdwijnt volgend jaar echter met de komst van het nieuwe belastingstelsel.
De Friesland Bank heeft tweehonderd participaties te koop voor ruim 24.000 gulden per stuk. Saskia Noteboom van deze bank gaat er vanuit dat er veel belangstelling voor is, want het verwachte rendement bedraagt dankzij het belastingvoordeel tussen de 7,33 en 56,14 procent. ‘Het is de allerlaatste keer dat we dit kunnen doen. En de eerste keer dat we een Friese film zo aan geld kunnen helpen’, zegt ze. Nynke van Hichtum is ook bekend als schrijfster van ‘Afke’ s Tiental’. De film gaat over haar haar uiteenlopende aspiraties en over de vraag hoe twee mensen die voor elkaar kiezen ondanks de beste intenties toch uit elkaar drijven.