nieuws

27 aug 2001, 00:12

Spectaculaire opening Blue Moon met Japans slagwerk

Komende zondag gaat in Groningen het architectuur-theater- en stedenbouw-festival Blue Moon van start. Een opvallend festival verdient een markante opening, zo moet de gemeente gedacht hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op zondag 26 augustus gaat Blue Moon van start met slagwerk van Circle Percussion. Deze Nederlandse slagwerkers op Japanse drums begeleiden de eerste tocht naar het Europapark, waar een donderende slagwerkfinale het startschot vormt voor Blue Moon.
Circle Percussion is een groep Nederlandse slagwerkers op originele Japanse drums: Okedo-O-Daiko, Chichibu-Daiko, Shimedaiko, Uchiwadaiko en de Okedo. De Okedo-O-Daiko is speciaal voor Circle Perscussion gebouwd. Het is de grootste taiko buiten Japan met een diameter van 1.90 meter en een lengte van 2.40 meter. Het ritme van deze trommel is eenvoudig. Aan de ene kant slaat een speler een basisritme, waarop de speler aan de andere kant vrij kan improviseren. Zo heeft iedere trommel zijn eigen kenmerken en een eigen manier van bespelen. Dat vraagt nogal wat van het lichaam. Daardoor is een optreden van Circle Percussion behalve een muzikale explosie ook een intrigerend schouwspel. Circle Percussion is door de combinatie van indringende drums en fysiek geweld uitgegroeid tot een wereldhit met onder meer optredens tijdens de Expo in Sevilla, het Olympic Arts festival en de 100e Olympische Spelen in Atlanta. Start: Vanaf de Oostersingel, via het Schuitenschuiverskwartier óf vanaf de Lutkenieuwstraat, via de Uurwerkersgang en Achter de Barakken naar de Graansilo (20.10 uur) aan de kop van de Meeuwerderweg en van daaruit naar de Helpmancentrale, Europapark Toegang gratis Na het optreden van Circle Percussion is het Europapark open voor bezichtiging.