nieuws

19 jul 2001, 00:12

Spectaculair plan voor opslag kooldioxide in lege Groningse gasvelden

Oud-staatssecretaris Dick Tommel is begonnen aan een onderzoek naar de haalbaarheid van een spectaculair idee om water of kooldioxide op te slaan in de lege gasvelden onder de provincie Groningen. Daarmee zou het milieu gespaard worden en kan verdere bodemdaling worden voorkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tommel lichtte zijn plan toe tijdens de middaguitzending van Radio Noord. Volgens hem is het in principe zeer aantrekkelijk om kooldioxide op te slaan in de lege gasvelden. ‘Tot nu toe verdwijnt het in de lucht en is daardoor een belangrijke veroorzaker van het broeikas-effect. Waarom zouden we het niet terugbrengen onder de grond?”, is de vraag waar hij zich over buigt.
Maar het is ook mogelijk om water in de lege gasvelden te pompen. Daarmee kan verdere bodemdaling worden voorkomen. Bovendien kan het water zorgen voor nieuwe druk, waardoor wellicht nog extra gas gewonnen kan worden. Tommel heeft al contact opgenomen met de Nederlandse organisatie van Mijnbouwbedrijven (Nogeba). Die heeft hem laten weten het een interessant idee te vinden maar waarschuwt er wel voor geen gouden bergen te verwachten. Tommel gaat zich in elk geval nader verdiepen in de technische haalbaarheid.