nieuws

26 feb 2001, 00:12

Speciale mutsjes scannen baby-hersens

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat de hersens van baby’tjes voortaan met speciale badmutsjes scannen. De bevindingen dragen bij aan een omvangrijk onderzoek naar dyslexie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het onderzoek naar deze leesstoornis kun je volgens de RuG niet vroeg genoeg beginnen. De eerste scans vinden plaats als de baby’s acht weken oud zijn. Zo kan snel bekend zijn of de zuigelingen erfelijk belast zijn met dyslexie.
De proefkonijnen krijgen een plastic badmuts met 32 elektronen op, die is ontwikkeld in Duitsland. Vervolgens spelen de onderzoekers een bandje af waarop in willekeurige volgorde ‘bak’ en ‘dak’ is ingesproken. Dit is vaak zo saai dat de baby’s al snel in slaap vallen, maar volgens onderzoekster Krikhaar is dit juist goed. “Als ze slapen registeren de hersens het geluid toch wel. Bovendien wordt het signaal verstoort als ze teveel bewegen.”
Toch kunnen de baby’s niet het hele onderzoek slapen. Ze moeten met hun ogen ook nog snel bewegende stipjes volgen. Inmiddels doen er zestig baby’s beschikbaar voor het onderzoek, maar de RuG heeft nog minstens zestig nodig. De baby’s zullen tien jaar lang elk half jaar worden onderzocht.
Het onderzoek van de RuG staat niet op zichzelf. Ook in Amsterdam, Nijmegen en Den Haag worden baby’s op dyslexie onderzocht. Uiteindelijk moeten kinderen al in een vroeg stadium worden behandeld voor hun handicap.