nieuws

29 mei 2000, 00:12

Special Olympics ondanks storm van start

De Special Olympics European Games zijn officieel geopend. Om negen uur zondagavond werd het olympisch vuur ontstoken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met een parade van deelnemers presenteerden verstandelijk gehandicapte sporters uit 51 landen zich aan de stad waar ze de komende week in actie komen. Ongeveer vijfduizend mensen verzamelden zich in de Martinihal in Groningen.
De lang tevoren geplande ceremonie op de Drafbaan in de stad moest vanwege de zware storm worden verplaatst en aangepast aan de veel kleinere vervangende evenementenhal. Als gevolg van het verplaatsen konden vele duizenden belangstellenden de opening niet bijwonen.
De oprichtster van de Special Olympics Eunice Kennedy-Shriver, zus van president John F. Kennedy, was eregast. Haar zoon Timothy Shriver gaf een speech waarin hij de atleten opriep deze week te laten zien, dat iedereen die meedoet wint. Hij is de president van de internationale organisatie Special Olympics, Inc., die vooral in Amerika grote bekendheid geniet.
De Special Olympics zijn het grootste evenement ooit in Europa gehouden voor verstandelijk gehandicapten. De gehele week strijden 1800 sporters op verschillende locaties in de stad Groningen. De spelen duren tot en met 4 juni.