nieuws

14 apr 2001, 00:12

Spaanse debuutfilm wint publieksprijs op Fantastische Filmfestival

Tijdens het 17e Festival van de Fantastische Film van Amsterdam heeft ‘El Corazón del Guerrero’, de debuutfilm van de Spaanse regisseur Daniel Monzón, de publieksprijs in de wacht gesleept.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op de tweede en derde plaats eindigden Lloyd Kaufmans splattersatire ‘Citizen Toxie’ en Pierre-Paul Renders bizarre tragikomedie ‘Thomas est Amoureux’.
‘El Corazón del Guerrero’ verhaalt over een puber die zo erg in de ban raakt van een Dungeons and Dragons-achtig bordspel dat hij fantasie en werkelijkheid niet meer uit elkaar kan houden. De film biedt een wonderlijke hybride van fantasy en inktzwarte politieke satire. De prijs bestaat uit de Silver Scream Award, een sculptuur van de Amsterdamse kunstenaar Paul van Fessem.
Behalve de publieksprijs sleepte ‘El Corazón del Guerrero’ ook de Zilveren Méliès in de wacht, de juryprijs voor de beste Europese fantastische film. De Lifetime Achievement Award ging naar de 60-jarige Italiaanse regisseur Dario Argento, van wie op het festival de film ‘Non ho sonno’ in première ging.
Op het festival dat de afgelopen week plaatsvond draaiden zestig nieuwe genrefilms uit vijftien verschillende landen, waaronder de VS, Rusland, Japan, Spanje, Italië en Frankrijk. Het evenement vloeit voort uit het Weekend of Terror, een minifestival van horrorfilms dat tussen 1984 en 1999 vijftien keer plaatsvond.
Voor prijswinnaars ‘El Corazón del Guerrero’ en ‘Citizen Toxie’ hebben zich nog geen Nederlandse distributeurs gemeld. ‘Thomas est Amoureux’ is vanaf half mei te zien in de vaderlandse filmhuizen.