nieuws

23 aug 2001, 00:12

SP: “Ondernemers moeten meebetalen aan opknapbeurt”

Ondernemers uit de Groninger binnenstad moeten meebetalen aan de kosten voor een vernieuwde binnenstad. Dat stelt de SP in een visie op de ontwikkeling van het Groninger stadshart.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“De ondernemers hebben veel economisch voordeel van de investeringen van de gemeente in de binnenstad,” zegt Peter Verschuren, fractievoorzitter van de SP, “daarom zouden ze ook best mee mogen betalen aan de investeringen.” De SP ziet in het heffen van baatbelastingen een mogelijkheid om de ondernemers mee te laten betalen.
Een vernieuwing van het gebied rond de Grote Markt moet volgens de SP stap voor stap aangepakt worden. De partij ziet weinig in een opknapbeurt waarbij de noord- en oostwand in één keer aangepakt worden. “Het centrum van een stad ontwikkelt zich langzaam, dat veranderingsproces moet je niet wreed verstoren door in één keer de noord- en oostwand plat te gooien.” De SP ziet meer in een geleidelijke verandering waarbij de pandeigenaren zelf bepalen of en wanneer de panden aan een opknapbeurt toe zijn.
De plannen om aan de oostzijde van de markt een schouwburg te realiseren zijn door de SP weinig enthousiast ontvangen. “Met de Oosterpoort en Martiniplaza zijn er in Groningen al genoeg zalen. Bovendien brengt een schouwburg niet veel levendigheid met zich mee,” vindt Verschuren. De SP zou liever zien dat er aan de Oostzijde meer groen en zitplaatsen zouden komen. “Dat brengt ook meer levendigheid met zich mee dan een schouwburg.”
Ook een parkeergarage aan of rond de Grote markt is voor de SP geen optie. “Na de uitslag van het referendum zou dat het vertrouwen in de democratie alleen maar schade toe brengen,” stelt Verschuren. In plaats van een extra parkeergarage in het centrum pleit de SP ervoor dat er aan het Damsterdiep een parkeergelegenheid komt. De bezoekers zouden dan met een people-mover, een zelfsturend busje, naar het centrum kunnen komen.