nieuws

06 sep 2001, 00:12 door André Spaansen

Sommige honden juist beter af zònder staart

Het coupeerverbod van hondenstaarten is soms juist slecht voor het welzijn van honden. Vanaf deze week mogen fokkers geen staarten meer afknippen, maar sommige rassen zijn juist beter af zonder. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. In Nederland werden 59 rassen gecoupeerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Robert Jan Bras en Annelies Boonstra, studenten diermanagement aan Hbo-instelling het Van Hall Instituut in Leeuwarden, verrichtten studie naar de gevolgen van het coupeerverbod. Hun enquête onder fokkers, dierenartsen en rasverenigingen leidt nu tot de opvallende stelling dat lang niet alle honden blij zullen zijn met hun gespaarde aanhangsel.
Sommige rassen, zoals Duitse staanders, boxers en dobermanns, hebben kwetsbare staarten. Jachthonden zouden deze bijvoorbeeld in het bos kunnen verwonden, als ze kwispelend tussen bomen rennen. De onderzoekers: ‘’Genezing verloopt niet altijd goed en soms moet de staart op latere leeftijd alsnog geamputeerd worden’’. De Groningse dierenbescherming meent dat het daarom beter is te werken met honden met behaarde staarten, omdat die door deze bescherming aanzienlijk minder snel breken.
De Friezen zijn desondanks voor het verbod. ‘’Honden communiceren met hun lichaam: oren en een staart hebben is belangrijk om bijvoorbeeld de rangorde duidelijk te maken. Bovendien zouden gecoupeerde honden ook bij het bewegen benadeeld kunnen zijn, omdat de staart een evenwichtsorgaan en contragewicht is’’. De landelijke Dierenbescherming heeft jaren voor het coupeerverbod gestreden. ‘’Wat ons betreft mag het zelfs verbreden; ook biggen worden soms gecoupeerd’’, zegt een woordvoerder. De organisatie twijfelt aan de ernst van het vermeende breukgevaar.