nieuws

12 okt 2000, 00:12

Snelle regiotram in 2007 tussen Assen en Groningen

De Groningse gedeputeerde voor verkeer T. Musschenga (CDA) verwacht dat Groningen in 2007 een nieuwe vorm van openbaar vervoer krijgt, de zogenaamde de light rail. Deze loopt tussen Groningen en Assen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De noordelijke provincies hebben tachtig miljoen gulden gereserveerd voor de aanleg van een snelle tram, een zogenaamde ‘lightrail’. Dat is een nieuwe vorm van openbaar vervoer die werkt met lichte treinstellen die zowel in de stad als over treinrails rijden. Het gaat om een uniek type openbaar vervoer dat vanaf 2007 tussen Groningen en Assen en andere plaatsen rond Groningen moet rijden. Provinciale Staten van Groningen vroegen gistermiddag aan Gedeputeerde Staten nog meer geld voor de nieuwe light-rail, een systeem dat in totaal 500 miljoen gulden kost.
De Staten hopen dat minister Netelenbos dan sneller besluit geld beschikbaar te stellen. Maar volgens gedeputeerde voor vervoer T. Musschenga (CDA) is dat niet nodig. ,,Onze plannen voor een nieuw stadsgewestelijk openbaar vervoer voor de regio Groningen –Assen zijn in Den Haag met laaiend enthousiasme ontvangen. We moeten die plannen nog wel nader uitwerken. Maar gezien het enthousiasme van het ministerie, denk ik dat de lightrail er zeker komt’. De organisatie van reizigers in het openbaar vervoer, ROVER, staat positief tegenover de light-rail maar is wat sceptischer over de haalbaarheid. Woordvoerder Marina Jonxis: ‘’Het is een goed idee als het goed te exploiteren is. We vrezen echter dat de kosten uit de hand lopen en dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld busdiensten’’.