nieuws

29 mrt 2001, 00:12

Smink: ‘Tramlijn door Stad alternatief voor garage onder de Grote Markt’

De gemeente Groningen werkt aan een zeer opmerkelijk alternatief voor een parkeergarage onder de Grote Markt. Wethouder Willem Smink (PvdA) van ruimtelijke ordening, wil de ouderwetse tram in een moderne variant terug naar Groningen. Daarmee zou het publiek in grote getale naar de Grote Markt kunnen reizen. In het Groninger Dagblad Stad van vanmorgen reageert gedeputeerde T. Musschenga (CDA) op dit opvallende voorstel. In ons FORUM kunt u reageren op de vraag of Kabelbanen en trams een goed alternatief zijn voor de parkeergarage.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het voorstel van Smink komt toevallig net in de week dat ook de Groningen City Club plannen lanceert voor een spectaculair openbaar vervoerssysteem: een kabelbaan over de Oosterhaven. Wethouder Smink lanceerde zijn voorstel tijdens een bijenkomst van de PvdA waar werd nagekaart over het afblazen van de parkeergarage tijdens het referendum. Volgens Smink zijn er al oude plannen om een tram in Groningen aan te leggen, maar zouden deze plannen nu versneld uitgevoerd moeten worden. Dat levert de broodnodige impuls op aan de binnenstad van Groningen, de impuls die ook werd beoogd met de parkeergarage.
In het artikel van vanmorgen in het Groninger Dagblad Stad laat de Groningse gedeputeerde voor verkeer T. Musschenga (CDA) weten veel te voelen voor een tram. Maar volgens hem is de provincie er al druk mee bezig om hier een nieuw type openbaar vervoer te realiseren, in het kader van een plan voor Stadsgewestelijk Openbaar Vervoer (stov).. Volgens Musschenga is het de bedoeling om de nieuwe lijn omstreeks 2007 of 2008 gerealiseerd te hebben. ‘Het zal lastig worden om die lijn eerder door te trekken tot de binnenstad van Groningen, zeker wanneer er bezwaarprocedures komen. Het is dus een loofwaardig streven van de wethouder, maar hij moet wel realistisch blijven’, zo betoogt de gedeputeerde.’