Nieuws

Slimste kinderen komen in Groningen helpen bij ‘Healthy Ageing’

Hoe kan technologie worden ingezet om ouderen te helpen zo lang mogelijk gezond te blijven en zelfstandig te blijven wonen? Slimme kinderen uit Nederland, België en Luxemburg hopen dat dit weekend in Groningen te kunnen laten zien. Dan is er een heel bijzondere wedstrijd in Martiniplaza waar 45 teams van kinderen tussen 9 en 15 jaar kunnen laten zien welke frisse en originele ideeën zij hebben voor oplossingen van problemen van ouderen. Het betreft een wedstrijd gesteund door het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland uit Groningen.Hoe kan technologie worden ingezet om ouderen te helpen zo lang mogelijk gezond te blijven en zelfstandig te blijven wonen? Slimme kinderen uit Nederland, België en Luxemburg hopen dat dit weekend in Groningen te kunnen laten zien. Dan is er een heel bijzondere wedstrijd in Martiniplaza waar 45 teams van kinderen tussen 9 en 15 jaar kunnen laten zien welke frisse en originele ideeën zij hebben voor oplossingen van problemen van ouderen. Het betreft een wedstrijd gesteund door het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland uit Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Een ander heel bijzonder aspect van de wedstrijd is dat de kinderen hun oplossingen moeten demonstreren met behulp van Lego. Alle teams hebben met behulp van Lego speciale robotjes gebouwd die voor ouderen moeten kunnen worden ingezet.

De wedstrijd is komende zaterdag 2 februari 2013 en betreft de finale van de FIRST LEGO League (FLL) Benelux.  Het thema van de wedstrijd is: ‘Senior Solutions’, en is dit jaar actueler dan ooit: hoe beïnvloedt de leeftijd ons vermogen om zinvol deel te blijven nemen aan de samenleving? Slimme technologie en kennis kunnen helpen om ouderen langer zelfstandig en actief te houden. Nederland heeft goed opgeleide mensen nodig met het inzicht en de technische vaardigheden om zulke oplossingen te realiseren. Daarom is het van belang de jeugd van nu te enthousiasmeren voor wetenschap en techniek. In dat kader wordt parallel aan de wedstrijden tussen de teams, een Science Festival georganiseerd waar alle bezoekers de invloed van (nieuwe) techniek op het dagelijks leven kunnen ervaren.

Noord-Nederland is volgens het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland de uitgelezen regio om dit evenement te hosten, gezien de vele activiteiten op het gebied van medische technologie, robotica, domotica en eHealth.

www.hannn.eu