nieuws

04 jan 2001, 00:12

Slim elektronisch pasje vervangt papieren strippenkaart

De opvolger van de ouderwetse papieren strippenkaart is in aantocht. Vanaf 8 januari kunnen busreizigers in de stad Groningen als eerste in het land een hypermoderne chipcard, de Tripperpas, langs een elektronisch oog halen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze hoeven zodoende niet meer op een stempeltje van de chauffeur te wachten. Het tweejarige experiment beleeft vrijdag 5 december de officiële start, in aanwezigheid van minister Netelenbos (Verkeer).
De Tripperpas is een project van het openbaar vervoerbedrijf Arriva en het Ministerie van Verkeer. De nieuwe kaart moet binnen enkele jaren het einde beteken voor de vertrouwde strippenkaart, die door openbaar vervoerbedrijven als verouderd en inefficiënt wordt beschouwd.
Het nieuwe pasje registreert precies waar een reiziger in- en uitstapt en voorkomt zo de bekende frustratie over zonegrenzen.
Een Tripperpas kost 35 gulden. Dit bedrag vormt de borg voor het pasje en is tevens een eerste reistegoed. Als dit is verreden wordt bij latere ritten een bedrag van de bankrekening afgeschreven.
Het systeem van achteraf betalen is uniek in de wereld, stellen de initiatiefnemers. ,,Dus geen gedoe met volle strippenkaarten of onvoldoende geld op zak; de pas raakt nooit op, vol of leeg’’, aldus Arriva.
Het technische gedeelte is in handen van het electronicabedrijf Motorola. Naast Groningen wordt in Utrecht, Dordrecht, Nijmegen, Den Haag en Maastricht met elektronische OV-betaalmiddelen geëxperimenteerd.
De kosten voor een landelijke introductie van een elektronische OV-kaart worden geschat op een half tot een miljard gulden.