nieuws

15 mei 2001, 00:12

Slapen op het strand in bijzondere woninkjes

Ze hebben de vorm van een huifkar en de luxe van een ‘gewone’ recreatiewoning: de strandhuisjes die vanaf eind mei op het Noordzeestrand van Vlieland komen te staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De woninkjes zijn uniek vanwege hun cilinderachtige vorm. “Er staan langs de Nederlandse kust wel meer huisjes op het strand, maar dat zijn net containers,” vindt André Ruijtenberg, de exploitant van de bijzondere woninkjes. Volgens de oorspronkelijke tekening zouden de strandhuisjes kubusvormig worden, maar de stevige zeewind zorgde ervoor dat het ontwerp moest worden aangepast naar rondere vormen. Ook met de vloed is rekening gehouden, de woninkjes staan op palen van ruim één meter hoog zodat het water buiten de deur blijft.
In de strandhuisjes, die van alle gemakken zijn voorzien, kan vanaf Pinksteren met maximaal vier personen vakantie worden gevierd. “Alleen een televisie ontbreekt, maar in plaats daarvan heb je dag en nacht een prachtig uitzicht over zee,” zegt de exploitant niet zonder trots.
Vooralsnog maken de minihuisjes alleen komende zomer deel uit van het Vlielandse strand. Daarna beslist de gemeente, afhankelijk van de animo en reacties, of er een definitieve vergunning wordt afgegeven. Ruijtenberg maakt zich in ieder geval geen zorgen. “Dit is een gat in de markt. Met je krantje op de veranda en uitzicht op zee, dat is toch prachtig?”