nieuws

17 apr 2001, 00:12

Slachtoffers Westerbork herleven op internet

Minister Hermans van Onderwijs heeft woensdag in Zoetermeer een virtueel herdenkingsboek over kamp Westerbork geopend. Het gaat om de website www.westerbork.nl, waarop portretten en verhalen van slachtoffers te lezen zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het virtuele herdenkingsboek is samengesteld door scholieren die onderzoek hebben gedaan naar slachtoffers uit hun omgeving of familiekring. Op deze manier worden ongrijpbare getallen en verhalen voor de leerlingen teruggebracht tot één mens, wat het verleden tastbaarder maakt voor de scholieren. Voorlopig zijn er nog maar enkele verhalen te vinden op de site, maar dit kunnen er in de loop der tijd meer dan honderdduizend worden.
Het aanleggen van de portrettengalerij wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs omdat het uitstekend past in het nieuwe Tweede Fase-onderwijs, waarin middelbare scholieren zoveel mogelijk worden aangespoord zelfstandig onderzoek te verrichten. Echter niet alleen scholen kunnen aan het project deelnemen, ook nabestaanden van slachtoffers zelf mogen een portret of virtuele herinnering maken van een overledene.
Tussen 1942 en 1945 werden vanuit kamp Westerbork 107 duizend Nederlandse joden, zigeuners, homoseksuelen en verzetsstrijders naar Duitsland doorgevoerd naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor. Slechts vijfduizend van hen keerden na de oorlog terug.