nieuws

15 okt 2001, 00:12

Sjon Lammerts: ‘Leefbaar Nederland niet democratisch’

Sjon Lammerts, de ex-SP-er uit Groningen die zich kandidaat heeft gesteld voor het landelijk lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland, vindt die partij niet democratisch. ‘Het is een ondemocratische partij waar het geld van de oud disc-jockey Willem van Kooten de dienst uitmaakt. Die wil koste wat kost Pim Fortuyn, die sympathie heeft voor de Oostenrijker Jorg Haider, als lijsttrekker’, zo zegt Lammerts vanmiddag tegenover de Groninger Internet Courant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sjon Lammerts heeft zich enkele maanden geleden kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland. Hij wil vooral voorkomen dat de andere oud-Groninger prof. Pim Fortuyn, de lijsttrekker wordt van die partij. Inmiddels zijn er nu al 22 alternatieve kandidaten die net als Lammerts wel lijsttrekker willen worden.. Om te voorkomen dat deze 22 tegen elkaar uitgespeeld worden heeft Lammerts besloten zich terug te trekken en de Rotterdammer Manuel Kneepkens kandidaat te stellen. ‘Dan heeft het congres op 25 november tenminste wat te kiezen en heeft Fortuyn ook een echte concurrent’.
Maar Lammerts heeft van het partijbestuur onder voorzitterschap van Jan Nagel te horen gekregen dat hij op dat congres geen spreektijd krijgt. Ook de andere alternatieve kandidaten krijgen geen spreektijd. ‘Wat is dat voor een rare partij. Dat pikken we niet!’, aldus Lammerts. Volgens hem is duidelijk dat Willem van Kooten niets liever ziet dan Pim Fortuyn als lijsttrekker en dat Van Kooten ook zorgt voor de financiering van diens campagne.
Volgens Lammerts dreigt er nu een levensgroot conflict binnen de partij. Hij blijft spreekrecht eisen. ‘Ik ben tijdens het congres zeker van plan het woord te voeren. Als ik dat niet krijg, dan moeten ze me maar de zaal uitdragen’, aldus Lammerts. Hij vindt Pim Fortuyn, die hij beschuldigt van sympathieën met de Oostenrijker Jorg Haider, onaanvaardbaar.