nieuws

07 dec 2000, 00:12

Site moet ‘interactieve’ Fré Meis-documentaire bevorderen

De productie van de groots aangepakte documentaire over voormalig CPN-voorman Fré Meis is vanaf volgende week vrijdag uitgebreid op internet te volgen. In nauwe samenwerking met het Documentatiecentrum Politieke Partijen (DNPP) wordt op de website www.fremeis.nl een volumineus dossier over de omstreden Groningse politicus aangelegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De site grossiert in gedetailleerde biografische gegevens, foto’s, affiches en film- en interviewfragmenten uit de documentaire.
Het is de eerste keer dat in Nederland zo’n uitgebreide site voor een politicus wordt opgericht. Bovendien kunnen mensen zelf archiefmateriaal, anekdotes, tips, persoonlijke herinneringen en andere suggesties doen voor materiaal dat in de documentaire verwerkt kan worden. ,,Wie weet wat er nog aan onbekende feiten naar boven komt’’, hoopt DNPP-directeur Gerrit Voerman.
De documentaire over Fré Meis is een productie van de Groningse stichting Beeldlijn. Samen met de regionale omroep RTV Noord brengt de stichting in 2002 een documentaire uit over het werk en leven van de Groningse politicus.
De internetpresentatie en de documentaire maken deel uit van een groots multimediaproject over het leven en werk van Fré Meis en de naoorlogse strijd voor verbetering van de leefbaarheid in Oost-Groningen. Het project zal in december 2002, tien jaar na de dood van Meis, uitmonden in een boek, een tentoonstelling en een congres.
Fré Meis kreeg landelijke bekendheid als leider van de staking in de strokartonindustrie in Oost-Groningen in 1969. Ook was hij betrokken bij het organiseren van Volkscongressen tegen de economische achterstelling van Groningen. Het ‘Meis-effect’ leverde de CPN een grote overwinning op bij de Provinciale Statenverkiezingen van 1970. De jaren daarna maakte Meis nog meer furore als bestuurslid van en kamerlid voor de CPN.
De documentaire wordt geregisseerd door journalist Lejo Siepe.