nieuws

25 jul 2001, 00:12

“Singh Varma lijdt aan Pseudologia Fantastica”

Oud-Tweede-Kamerlid Tara Singh Varma (GroenLinks) lijdt vermoedelijk aan de ziekte Pseudologia Fantastica. Dat zegt de Groningse psychiater F.J.W. Westerouwen van Meeteren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Pseudologia Fantastica kenmerkt zich door waanideeën van de patiënt. “Deze waanideeën zijn vaak van lange duur,” zegt Westerouwen van Meeteren. “Zo blijft Singh Varma waarschijnlijk volhouden dat ze kanker heeft, ook al vertellen de mensen om haar heen dat dat niet zo is.”
Volgens de Groningse psychiater is de ziekte goed te genezen. “Het gaat erom dat er bij Singh Varma een attitudeverandering plaatsvindt door psychotherapie. Medicijnen kunnen alleen helpen tegen de waanideeën.” De psychiater vermoedt dat Singh Varma zelf wel in haar ziekte gelooft. “Maar dat is iets wat je nooit met zekerheid kan zeggen,” voegt hij eraan toe. Zolang het oud-Tweede-Kamerlid geen gevaar vormt voor zichzelf of haar omgeving, is opname niet noodzakelijk, aldus Westerouwen van Meeteren.
Mensen die ziekelijk liegen doen dat in veel gevallen om voordelen te behalen. “Dat kan aandacht zijn, maar ook bepaalde voorrechten die je als patiënt hebt. In het geval van Singh Varma lijkt het me duidelijk: zij wil haar financiële problemen ontlopen.”
De ziekte komt in Nederland “redelijk” vaak voor, aldus de psychiater. “Zelfs in de beste kringen zie je dat mensen aan Pseudologia Fantastica lijden.”