nieuws

21 aug 2000, 00:12 door André Spaansen

Sex-industrie vindt bezwaren van noordelijke boeren tegen bordelen overdreven

De noordelijke boerenorganisatie NLTO keert zich tegen de komst van seksbedrijven naar het platteland. De sex-branche vindt die bezwaren overdreven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De noordelijke boeren- organisatie vreest dat na het opheffen van het bordeelverbod per 1 oktober gemeenten seksbedrijven naar het platteland verplaatsen. ‘Dat mag niet klakkeloos gebeuren’, aldus NLTO-woordvoerder Jannet Bruggeman. ‘Seksboerderijen verstoren de rust op het platteland.’
Veel gemeenten zijn bezig vestigingsregels voor bordelen op te stellen. Zij doen dit door in het bestemmingsplan gebieden aan te wijzen. De provincie Drenthe streeft ernaar de seksindustrie alleen nog toe te laten in bijvoorbeeld vrijgekomen boerderijen; een angstbeeld voor de boeren. ‘Het is belangrijk aan te geven, dat er ook gekeken moet worden naar bijvoorbeeld bedrijventerreinen en gebieden met een meer gemengd karakter, zoals uitgaanswijken’, stelt Bruggeman.
‘Als ze er toch komen, vestig ze dan langs de hoofdwegen’, zegt Bruggeman. De verkeersdrukte zal toenemen, maar kleine plattelandswegen worden dan ontzien. ‘Op het platteland geldt ook dat het slaappatroon van de agrarische, werkende bevolking anders is dan dat van het bordeelpubliek’, voegt NLTO daaraan toe. Woordvoerder André van Dorst van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER) vindt de ophef onterecht. ‘De bezwaren zijn ingegeven door vooroordelen. Klanten rijden bijvoorbeeld geen rondjes door de straat, maar gaan snel naar binnen. Bovendien zal door de strenger wordende wetgeving het aantal bedrijven dalen. Er is geen uittocht naar het platteland te verwachten. Bovendien streven we naar een goede spreiding van de bedrijven’.