nieuws

28 sep 2000, 00:12

Schuiling: ‘Politieke consequenties uit Grote Markt-referendum’

Wethouder Koen Schuiling van economische zaken van de gemeente Groningen vindt dat de gemeenteraad politieke consequenties moet trekken uit de uitslag van het referendum. Schuiling zegt dat vanmorgen in het blad Metro en in het Supplement van de Groninger Internet Courant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mocht de bevolking zich volgend jaar tegen het prestigieuze project uitspreken, dan trekt de gemeenteraad direct haar politieke conclusies, zo staat er in het artikel. Dat betekent dat de gemeenteraad de uitslag van het referendum moet overnemen, en het plan dus moet afblazen. ‘We gaan voor het plan en we staan voor het plan’ aldus Schuiling. Waarop hij vervolgt: ‘Je maakt je als politicus weinig geloofwaardig wanneer je voor zoiets unieks je eigen positie niet in de waagschaal durft te leggen’.
In een eerder bericht vanmorgen op de Groninger Internet Courant interpreteerden we die uitspraak alsof Schuiling vindt dat wéthouders daar politieke consequenties aan moeten verbinden. Maar Schuiling laat weten dat het woord ‘je’ hier niet slaat op wethouders, maar op gemeenteraadsleden. En met ‘ politieke consequenties’ wordt niet geduid op het parlemenntaire begrip, namelijk het opstappen, maar op het overnemen van de uitslag van het referendum.
Schuiling vindt dus, net als zijn collega Smink, dat de gemeenteraad consequenties moet trekken uit een afwijzing van het voorstel in het referendum. ‘Het enige dat ik vind is dat als het referendum tot een afwijzing van het plan leidt, dit dient te worden overgenomen. Maar daar ga ik niet vanuit want het is een mooi plan’, aldus Schuiling in een toelichting.