nieuws

04 dec 2000, 00:12

Schoenwinkel Meier Herestraat winnaar etalagewedstrijd

De jury van de etalagewedstrijd van Groningen City Club is unaniem van mening dat de Gouden Mijter dit jaar verdiend is door Schoenwinkel Meier sinds 1832 in de Herestraat, op de hoek van het Koude Gat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eenvoudig maar toch opvallend, dat was de typering waarmee Meier de eerste prijs in de wacht sleepte. De tweede prijs ging naar Kadowinkel Hooguit 10! aan de Rademarkt, verrassende derde werd Architectenbureau Archiview aan de Pottebakkersijge. De uitreiking van de Gouden Mijter door wethouder Koen Schuiling vindt plaats op zaterdag 2 december om 10.30 uur, in de winnende winkel.
Kadowinkel Hooguit 10! aan de Rademarkt werd tweede dankzij het feit dat de etalage in de ogen van de jury zo aantrekkelijk is voor kinderen: een echt ouderwetse Sint-etalage, met een Zwarte Piet op de kerktoren. De derde prijs ging naar Architectenbureau Archiview vanwege de originele link die de architecten hebben gelegd tussen hun product en Sinterklaas. Maar zij kregen de prijs toch vooral omdat, zo meende de jury, het feit dat een ondernemer die het feitelijk niet echt moet hebben van zijn etalage tóch de moeite en de tijd neemt om zich aan te sluiten bij de Sinterklaassfeer, beloond moet worden.
Want uiteindelijk was de etalagewedstrijd bedoeld om te zorgen dat de binnenstad tot en met 5 december het exclusieve domein zou zijn van de goedheilig man. De laatste jaren rukten kerstbal en engelenhaar steeds verder op. En het publiek liet steeds duidelijker weten dat niet op prijs te stellen. Vandaar dat wethouder Schuiling de binnenstadsondernemers uitgedaagd had het Sinterklaasfeest en de bijbehorende gezelligheid weer een prominente plek te geven in de binnenstad. Geconcludeerd mag worden dat dat zonder meer gelukt is. Opvallend was dat niet alleen zelfstandige ondernemers veel zorg aan hun Sinterklaasetalages besteedden. Ook een aantal filiaalbedrijven als Douglas, Greving & Greving Optiek, Leads Jeans & Fashion en V&D, die vaak wat minder speelruimte hebben om een eigen etalage in te richten, pasten zich dit jaar duidelijk aan.
Eervolle vermeldingen waren er voor de Folkingestraat, die als geheel door studenten van Minerva ‘onder handen’ is genomen, Buitenkamp Herenmode Vismarkt, Camera & co. Ged. Zuiderdiep, Jabob’s Kantoorboekhandel Brugstraat, Apotheek Toren Nieuwe Ebbingestraat, Bas Optiek Oosterstraat, Bouwman Ondermode Poelestraat, Peanuts Poelestraat, John John’s Oude Kijk in ’t Jatstraat, Golden Sleep Bedden Stoeldraaierstraat en heel mooi verzorgd: YD Body Touch Zwanestraat.