nieuws

25 jun 2001, 00:12

Schitterende Maria-liederen bij opening Middeleeuwse week Groningen op 29 juni

Liefhebbers van fraaie, stemmige middeleeuwse muziek komen vanaf 29 juni volledig aan hun trekken in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De manifestatie Via>Dorkwerd opent de Groninger Middeleeuwenweek met een drievoudige uitvoering van ‘Por nos, Virgen Madre’ door Super Librum in een internationale bezetting. ‘Por nos, Virgen Madre’ biedt een programma van Cantigas de Sancta Maria, liederen die in hemelse tonen de wederwaardigheden van de maagd Maria bezingen. De liederen, verzameld in opdracht van de Spaanse koning Alfonso de Wijze (1221-1284), omvatten cantigas de mirage over Maria-wonderen en cantigas de loor, lofliederen op Maria. De melodieën van de liederen zijn eenstemmig overgeleverd, waardoor de uitvoering altijd uniek is en een bron van speculatie en inspiratie blijft. Mariadevotie was, naast een passie voor poëzie en vertellingen, Alfonso’s belangrijkste drijfveer voor het verzamelen van de Marialiederen.
Super Librum behoort tot de toonaangevende ensembles voor Middeleeuwse muziek van Europa. Het gezelschap reconstrueert authentieke zang- en improvisatietechnieken. Door een levendige tekstvoordracht te combineren met instrumentale improvisaties (‘super librum’) maakt het Middeleeuwse muziek toegankelijk voor een hedendaags publiek. De Middeleeuwse Petruskerk, Abdijkerk en Der Aa-kerk bieden Super Librum een sfeervolle en passende entourage. Dezer dagen brengt Super Librum een nieuwe cd uit, waarin ook de Cantigas de Sancta Maria een prominente rol spelen.
Via>Dorkwerd – het bijzondere Groningen richt de aandacht op het verleden, het heden en de toekomst van een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: het Noord-Nederlandse terpen- of wierdenlandschap, in het bijzonder van het Reitdiepdal. Spil van de manifestatie is de tentoonstelling Reis door Landschap van de vermaarde Britse regisseur Peter Greenaway in The Grand Terp, een naar Greenaway’s ideeën speciaal ontwikkeld paviljoen. Greenaway ontwierp voor Via>Dorkwerd ook de tentoonstelling ‘Hel en Hemel’ in het Groninger Museum. De culturele programmering van de manifestatie volgt de drieslag verleden-heden-toekomst en zet het landschap en het culturele erfgoed van het Reitdiepdal actief in.
Van 29 juni tot en met 7 juli staat Groningen in het teken van de Middeleeuwen. Na het drievoudige optreden van Super Librum treden in het kader van het SITM-festival verschillende internationale, in Middeleeuws (muziek-)theater gespecialiseerde groepen op in de stad Groningen en in het Reitdiepdal. De Middeleeuwenweek wordt afgesloten met een Middeleeuwse maaltijd, die door het Groninger Museum in het kader van de Via>Dorkwerd-manifestatie wordt verzorgd. De met Middeleeuws straattheater opgeluisterde maaltijden hebben plaats op de groenstrook van de Ubbo Emmiussingel voor het Groninger Museum op vrijdag 6 juli (aanvang 19.00, ƒ75 p.p) en zaterdag 7 juli (uitverkocht). ‘Por nos – Virgen Madre’ Super Librum: Annemieke Cantor en Nancy Mayer - mezzosopraan, Armin Janda - luit, Markus Tapio - vedel, Jankees Braaksma - blokfluit en portatief Data: Vrijdag 29 juni / Petruskerk Leens / aanvang 20.00 uur Zaterdag 30 juni / Abdijkerk Aduard / aanvang 20.00 uur Zondag 1 juli / Der Aa-kerk Groningen / aanvang 20.15 uur Entree: ƒ 22.50 Reserveren: 06 – 23886574 050 – 3011639 manifestatie@viadorkwerd.nl www.viadorkwerd.nl