nieuws

08 apr 2013, 22:10

Schitterende Groninger bevrijdingsfoto na 68 jaar ‘nagespeeld’

Dit is misschien wel een van de mooiste bevrijdingsfoto's van Groningen: een knappe jonge Groningse vrouw in gesprek met drie ontspannen Canadese bevrijders op een tank. Deze maand zal deze situatie, 68 jaar later, worden nagespeeld. Dit jaar zullen er in de zomermaanden in Groningen namelijk zogenaamde 'Battlefield Tours' worden gehouden. Dat zijn wandelroutes in de voetsporen van de Canadese bevrijders uit 1945 die zal vanaf 15 april starten. Om dit op een bijzondere manier te doen zal bovenstaande bevrijdingsfoto van 68 jaar geleden maandag 15 april aanstaande opnieuw worden ‘nagespeeld’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De foto zal op exacte dezelfde locatie worden gemaakt als op 15 april 1945, toen Canadese bevrijders in Groningen arriveerden. Acteurs nemen de posities in van de Canadezen en een jonge Groningse die zich indertijd liet vereeuwigen met haar bevrijders. In samenwerking met Stichting Pocket Tour zal er een Bren Carrier ‘baby tank’ beschikbaar zijn, het Canadese voertuig wat ook op de foto te zien is.

De foto zal op maandag 15 april tussen 10:00 en 11:00 uur aan de Heresingel 34 genomen worden. De locatie van de plek waar de foto genomen zal worden, zal terug gebracht worden naar de staat van 68 jaar geleden. Aansluitend zal de eerste Battlefield Tour starten vanaf het VVV- Kantoor om 14:00 uur.

Er zullen twee tours worden gehouden in de stad Groningen tijdens het seizoen in 2013. De Battlefield Tour ‘Northern- Sector’, die richting het Noorderplantsoen gaat, en de ‘Western- Sector’, die richting de Paterswoldseweg gaat. Beide tours staan onder leiding van Joël Stoppels, Battlefield Tour gids en lid van the International Guild of Battlefield Guides.


Op 16, 20, 24 en 27 april en 1, 3, 4 en 5 mei zullen de tours in het teken staan van de 69 jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

  www.battlefieldtours.nu