nieuws

20 aug 2001, 00:12

Schilderij gestolen uit museum Het Hoogeland

Uit een gebouw van Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum is zondag een schilderij van Henri le Fauconnier ontvreemd. De diefstal werd in het begin van de middag opgemerkt. De dader heeft slechts enkele minuten nodig gehad om het werk uit de lijst te halen, zo zei een woordvoerder van het museum zondagavond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel de politie onmiddellijk werd gewaarschuwd, kon de dief niet worden achterhaald. Er is wel een signalement van de man. De directeur van het museum wil niet zeggen hoeveel het schilderij waard is. ,,Maar hou het maar op enkele tienduizenden guldens.'' Het gaat om een schilderij met de titel Zandvoort uit 1914. Het doek meet dertig bij 35 centimeter en laat een huis zien met een wolkenlucht erachter. Het maakte deel uit van een grote tentoonstelling met werk van Nederlandse expressionistische schilders, hoewel Le Fauconnier Fransman was. Het museum had alle werken in bruikleen.
De Franse schilder Henri Le Fauconnier (1881-1945) behoorde tot de kunstenaars die door Jan Toorop in het begin van de vorige eeuw om zich heen werden verzameld in de Zeeuwse badplaats Domburg. Ook was hij lid van de kern van De Bergense School, die verder werd gevormd door Gerrit van Blaaderen, Arnout Colnot, Dirk Filarski, Leo Gestel, Piet en Matthieu Wiegman, Mommie Schwartz, Else Berg en aanvankelijk ook door Charley Toorop. De kunstenaars leefden en werkten in Bergen rond de jaren 1915-1930. Zij maakten vooral landschappen en stillevens die opvallen door een donker kleurgebruik, het overheersen van grijs, bruin, paars en oker. De werken tonen veelal composities van hoekige en stevige vormen en een grove penseelstreek.