nieuws

21 feb 2001, 00:12

Scheefste toren van Nederland hoopt op wereldrecord

Niet de Oldehove in Leeuwarden, maar de Walfriduskerk in Bedum bezit de scheefste toren van Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit zowel metingen van het landmeetkundige bureau Mug uit Bedum als gegevens uit de nieuwe reisgids ‘Het toppunt van Nederland’ van A. Struijs.
De Walfriduskerk staat twee meter, 61 centimeter en 1 millimeter uit het lood, bijna 70 centimeter meer dan de Leeuwardense Oldehove, het bouwwerk dat tot voorheen de titel bezat. De veertiende-eeuwse Bedummer Walfriduskerk heeft onder kerkhistorici faam verworven als bedevaartskerk.
Landmeetkundige J. van Dijk, die de metingen verrichtte, verwacht zelfs dat de Bedummer kerktoren over twee jaar een goede kans maakt op de titel ‘scheefste toren ter wereld’. De grootste concurrent, de fameuze scheve toren van Pisa, helt slechts een halve graad meer over dan het Bedummer bouwwerk. Als onderdeel van de restoratiewerkzaamheden die in 2003 moeten zijn voltooid wordt de toren, die op het moment een gevaar voor de toeristen vormt, enkele graden rechter getrokken. Wanneer het bouwwerk weer voor het publiek wordt geopend, is Van Dijk zeker voornemens de uitdaging met de pilaar uit Pisa aan te gaan.
De Friezen, met wie de Groningers sinds mensenheugenis een ludieke vete voeren, reageren nuchter op het verlies van de scheefste toren-titel. ,,Wij hebben nog wel altijd de mòòiste scheve toren van Nederland’’, aldus gemeentelijk woordvoerder L. Jongbloed.