nieuws

10 jan 2001, 00:12

Schade bij felle brand nabij Lewenborg nu geraamd op twee miljoen

De brandweer schat de schade die is ontstaan bij de enorme brand bij het leegstaande pand van garage Boerhof aan de Rijksweg in Ruisscherbrug bij Lewenborg inmiddels op twee miljoen gulden Er is geen asbest vrij gekomen. Radio Noord meldt zojuist wel dat buurtbewoners verontrust zijn over roet dat is neergekomen en over 'te late waarschuwing' door de politie voor het asbest gevaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De brand die afgelopen nacht woedde in een leegstaand garagebedrijf in de stad Groningen heeft voor miljoenen gulden schade aangericht. De brand sloeg ondanks ingrijpen van de brandweer over naar een aangrenzend gebouw, waarin een opslagruimte voor de thuiszorg was gevestigd. De brand ontstond omstreeks tien uur gisteravond.
Kostbare rolstoelen en ander zorgmateriaal van Thuiszorg Stad dat was opgeslagen in een belendend gebouw gingen verloren. Ook een aangrenzende winkel in klassieke motoren, een reparatiebedrijf en een praktijk voor fysiotherapie brandden af. Een deel van de motoren kon echter nog worden gered.
Aanvankelijk gaven de hulpdiensten asbestalarm, maar dat werd later ingetrokken. De politie trok gisteravond nog de wijk in om buurtbewoners te waarschuwen om ramen en deuren gesloten te houden. Ook via Radio Noord werd die melding gedaan. Maar volgens een woordvoerder van de Regiopolitie is er achteraf geen asbest vrij gekomen. Woordvoerder Luuk Mees van de Hulpverleningsdienst liet vanmiddag via Radio Noord nog weten dat buurtbewoners niet ongerust hoeven te zijn over roet dat in hun tuinen is neergekomen. 'Dat is ongevaarlijk. Men kan het gewoon opvegen'. Enkele buurtbewoners lieten vanmorgen weten het verbazend te vinden dat zij pas tamelijk laat waren gewaarschuwd voor vrijkomend asbest. 'Stel dat er echt asbest was vrijgekomen, dan was dat een groot probleem geweest', zo stelden ze. Maar de Hulpverleningsdienst deelt die kritiek niet. 'De politie is zo snel mogelijk op pad gegaan om te waarschuwen. Daarbij werden eerst de straten bezocht die het grootste gevaar liepen'.