Nieuws

SC Veendam is failliet en een wonder lijkt ver weg

De rechtbank van Groningen heeft maandagochtend SC Veendam failliet verklaard. De club kampt in het lopende seizoen met een tekort van zeker 700.000 euro. Ook in de begroting voor het komende seizoen zit nog een gat van 400.000 euro. ,,Al met al was dit voor hoofdsponsor Koos Gjaltema en zijn medesponsoren te veel om nog meer te investeren”, zei bewindvoerder Gerard Breuker maandagmiddag tijdens een persconferentie. ,,De afgelopen 2 weken is gebleken dat er ook geen financier te vinden is die dit bedrag kan of wil financieren.” De club heeft een wonder nodig om niet uit het betaald voetbal te verdwijnen.


Leestijd: 2 minuten

De clubleiding heeft acht dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het uitgesproken faillissement. In mei 2010 werd Veendam ook failliet verklaard, omdat de club toen 700.000 euro tekort kwam. Daarna kwam alsnog een reddingsplan van de grond, waardoor de club werd gered. Breuker heeft dit keer nauwelijks hoop op een wonder. ,,Toen was het klimaat qua sponsoring heel anders, toen stonden mensen op die wat minder waren getroffen door de crisis.”

Als een grote verrassing kwam de mededeling over het faillissement van SC Veendam niet voor de spelersgroep. ,,Onze reactie was eigenlijk wat gelaten”, zei aanvoerder Angelo Cijntje. ,,We hadden het wel zien aankomen. We staan buitenspel. De club is de laatste tijd in financiële zin uitgemergeld. Van een topsportklimaat is eigenlijk geen sprake meer.”

Vrijwel alle betrokkenen bij de voetbalclub sc Veendam realiseerden zich maandag dat het faillissement onontkoombaar is. ,,Toch hoop ik ergens nog op een wonder”, zei oud-speler Henk de Haan, die zich de afgelopen weken met acties inzette voor de club. ,,Maar of het reëel is? Dat kun je je inderdaad afvragen.” Hij zet wel een fundraising op poten en vraagt 1 miljoen mensen om een euro over te maken. Maandagavond is hij te gast bij De Wereld Draait Door om zijn plan te presenteren.

Bart Nijland, die zo’n 30 jaar bestuurslid was van de club, was ook vooral realistisch. ,,Eerlijk gezegd had ik ook niet veel hoop meer. Daarom was het voor mij ook niet zo’n harde mededeling. Ik hoop wel dat de gemeente Veendam zich realiseert wat de betekenis van deze club is. Aan de andere kant zou ik ook niet weten wat nu nog mogelijk is om de club te redden.”

Trainer Gert Heerkes kon maandag weinig anders dan zich neerleggen bij het naderende faillissement van SC Veendam. ,,Als ik de bewindvoerder zo hoor, dan tovert hij de komende week geen konijn meer uit de hoge hoed. We moeten het ergste vrezen”, aldus de trainer van de club. Voorlopig wordt er ook niet getraind. ,,Misschien dat we dat aan het einde van de week nog gaan doen”, zei Heerkes. ,,Als bijvoorbeeld zou blijken dat we komende maandag nog een wedstrijd moeten spelen. Maar de kans daarop lijkt me niet zo groot.”

,,De crisis nekt de traditie”, vervolgde Heerkes. ,,Voor de mensen die zich al heel lang bij deze club betrokken voelen, komt dit hard aan. Ook voor de spelers wordt het moeilijk. Ik denk dat acht à tien van onze jongens zo een nieuwe club vinden, maar voor de rest wordt het moeilijk.”