nieuws

31 jan 2013, 08:08

Rutte: “Groningen goed op weg als dé kennis- en innovatiestad van Nederland”

Groningen is goed op weg in de ambitie om dé kennis- en innovatiestad van Nederland te worden. Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens zijn werkbezoek aan Groningen. De premier was onder de indruk van de wijze waarop kennisinstellingen onderling én samen met het bedrijfsleven in Groningen samenwerken. “Ze laten hier in Groningen zien hoe je de zaken moet aanpakken”, aldus Rutte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De premier bezocht woensdag onder andere de Mediacentrale. De nadruk lag daar op het praten met ICT-ondernemers. “Er hangt een waanzinnige sfeer op deze energieke plek.” Later bezocht hij het Carbohydrate Competence Center waar ondernemers uit de suiker-, aardappelen en melkindustrie samenwerken met kennisinstellingen om hoogwaardige kennis op het gebied van koolhydraten te genereren, ontwikkelen en te delen om innovatie te bevorderen. Ook ging Rutte langs bij Polyvation en CUBE050, een gezamenlijk initiatief van de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen waar studenten worden geholpen met hun kennis een eigen bedrijf op te zetten. Volgens Rutte stuk voor stuk voorbeelden van een goede samenwerking tussen de stad, kennisinstellingen en ook het bedrijfsleven.

“De stad, het UMCG, de Hanzehogeschool en de universiteit versterken elkaar hier”, zegt Rutte. “Het is goed om te zien dat daar ook bedrijven uit voortkomen. Een mooi voorbeeld van kennisintensief ondernemen. Ik vind het ook goed om te zien dat ze allemaal scherp zijn en blijven benchmarken. Ze vinden allemaal dat het nóg beter kan.”

Rutte vindt dat Groningen als kennis- en innovatiestad grote stappen heeft gezet. “Ik was hier in 2005 en zag toen al wel dat er werd gewerkt aan de ambities. Het was toen nog in opbouw. Sindsdien zijn er echt grote stappen gezet. Het is niet meer vergelijkbaar”, besluit de premier.