nieuws

26 sep 2000, 00:12

Russische houtgigant bouwt distributiecentrum in Eemshaven

De Eemshaven krijgt een distributiecentrum voor im- en export naar Rusland. Het centrum moet de haven een toename van 500.000 ton extra lading in de komende jaren opleveren, maakte directeur G. Koning van het Havenschap Groningen Seaports bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het havenschap en het Russische bosbouwconcern Visand investeren tien miljoen gulden in de terminal. Zij doen dit in samenwerking met de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en de Rabobank. De bouw van het centrum begint dit najaar en vanaf het tweede kwartaal van 2001 moet het bedrijf starten.
,,In eerste instantie levert dit een tiental banen op, maar dat kan snel meer worden als er bijvoorbeeld een houtzagerij bij komt’’, verwacht Koning. De symbolische waarde voor de Eemshaven, die al jarenlang lijdt onder een reputatie van verliezer, is groter dan de bescheiden banenwinst.
De komst van het Russische distributiecentrum is een gevolg van contacten die het havenschap in de afgelopen jaren heeft gelegd met de havenstad en provincie Archangelsk. ,,De Nederlandse Investeringsbank (NIB) heeft miljoenen krediet verleend voor de modernisering van de houtzagerij van Visand in Archangelsk’’, zegt Koning. Hij benadrukt dat dit voor het Noorden een grote doorbraak betekent, maar tevens voor de Russische partner, gezien de huiver van banken om in Rusland te investeren.
Het bosbouwconcern Visand is monopolist op het gebied van de kap en verwerking van hout in het noorden van Rusland. De onderneming verwacht dat de terminal in het eerste jaar 50.000 kuub hout kan overslaan. Het is voor Russische bedrijven gunstig zich in Nederland te vestigen, omdat ze hoge in- en uitvoerrechten in eigen land ontlopen.
Het havenschap wil tevens een voorpost van de Russische douane naar de Eemshaven halen. Dit zou kunnen voorkomen, dat er aan de Russische grens oponthoud ontstaat door ambtenarij, aldus Koning. Momenteel is een Russische douane-expert bezit dit op te zetten.