nieuws

29 nov 2000, 00:12

RuG start psychiatrisch onderzoekscentrum

De Rijksuniversiteit Groningen gaat samen met de geestelijke gezondheidszorg in de drie noordelijke provincies een psychiatrisch onderzoekscentrum opzetten. Het centrum gaat onderzoek doen naar behandelmethoden voor TBS’ers en mensen die lijden aan schizofrenie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens initiatiefnemer D. Wiersma is er grote behoefte aan een dergelijk onderzoekscentrum. ,,De geestelijke gezondheidszorg kan niet zelf onderzoek doen omdat ze te weinig mankracht hebben. Het was vaak een onderzoekertje hier, onderzoekertje daar.”
In Nederland volgens Wiersma nagenoeg geen onderzoek gedaan naar schizofreniepatiënten. Het onderzoekscentrum wil hier verandering in brengen en ook zelf behandelplannen gaan opstellen. Ook voor TBS’ers geldt deze ambitie. Verder wil het onderzoekscentrum een database ontwikkelen waarmee de geestelijke gezondheidszorg de dienstverlening kan evalueren.
De RuG krijgt geld van de geestelijke gezondheidszorg om het onderzoek uit te voren. Uitgesmeerd over vier jaar gaat het om een bedrag van vier miljoen gulden.Volgens Wiersma behouden de onderzoekers hun onafhankelijkheid. ,,We gaan geen managementonderzoek doen.”
Op termijn hoopt het onderzoekscentrum op meer geld uit Den Haag. Het nieuwe onderzoekscentrum is vernoemd naar oud-hoogleraar Rob Giel, die veel betekende voor de psychiatrie