nieuws

11 jun 2001, 00:12

RUG: Rokers kicken sneller af met anti-depressivum

De inname van een anti-depressivum helpt rokers afkicken. Ze hebben tien keer zoveel kans om blijvend te stoppen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek dat vorige week in Finland werd gepresenteerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan het onderzoek deden zevenhonderd personen mee. Een deel kreeg het anti-depressivum Bupropion voorgeschreven, een ander deel kreeg een placebo. Na een jaar bleek dertig procent van de Bupropion-slikkers nog gestopt met roken, een spectaculair resultaat volgens onderzoeker Van der Molen van de Rijksuniversiteit Groningen. Vervolgonderzoek dat nog niet is gepubliceerd laat hetzelfde resultaat zien.
Bupropion verhoogt net als roken de dopaminespiegel in de hersenen, wat een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn rokers minder geneigd om ook nog een sigaret op te steken. Ook de proefpersonen die een placebo slikten boekten goede resultaten. Veertien procent was na een jaar nog steeds afgekickt. Bupropion heeft wel een aantal bijwerkingen. Zo kreeg zes procent van de gebruikers last van slapeloosheid en werkt het epilepsieaanvallen in de hand. Van der Molen doet dan ook een beroep op de farmaceutische industrie om een middel zonder bijwerkingen te ontwikkelen.
Huisartsen schrijven Bupropion al aan rokers voor, maar het medicijn wordt nog niet vergoed. Minister Borst is ook niet van plan om dit te veranderen, zo schreef ze vorige week aan de Tweede Kamer. Volgens haar zijn rokers nog gemotiveerder om te stoppen als ze moeten betalen voor hun hulpmiddelen.