nieuws

25 sep 2000, 00:12

RuG-psycholoog onderzoekt nieuw soort relatietherapie

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat een nieuw soort therapie geven aan koppels met relatieproblemen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Waar reguliere therapie zich richt op de communicatie tussen de twee partners, gaat de RuG-sessies zich meer richten op de spanning die de problemen met zich meebrengen en daardoor de onmin verhevigen. In een serie van tien sessies wordt getracht op deze manier vier koppels weer nader tot elkaar te brengen. Het wetenschappelijke project staat onder leiding van klinisch psycholoog prof. dr. C. Schaap, die eerder aan de Katholieke Universiteit Nijmegen onderzoek naar het onderwerp verrichtte.
,,Door de stress te verminderen, wordt het een stuk gemakkelijker de bron van de problemen te benaderen’’, aldus Schaap. ,,Die spanning is evident: nadat de romantische gloed opklaart, ontdekken partners pas hoe ze van elkaar verschillen. Verschil tussen mensen levert op den duur altijd spanning op.’’
Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie huwelijken die nu worden gesloten uiteindelijk op de klippen loopt. ,,Dit aantal is slechts het topje van de ijsberg’’, denkt Schaap. ,,Een huwelijk beëindigen mensen niet graag.’’ Onderzoek wijst ook uit dat samenwonenden eerder uit elkaar durven gaan dan echtlieden.
Eerder ontwikkelde Schaap met succes nieuwe therapieën om chronische stress en burnouts tegen te gaan. Het behandelen van een individu is echter makkelijker dan een koppel. ,,Veel kopppels ontkennen hun eigen problemen, waardoor het vaak escaleert’’, ervaart hij. ,,Spanning moet uitgepraat worden, vermijden is onmogelijk.’’ Nog steeds zijn het vaak de vrouwen die het initiatief nemen voor het volgen van een therapie.
Het praten over relatieproblemen in groepssessies is ook een uniek aspect van het project, vertelt Schaap. Mensen delen hun problemen niet graag met anderen. ,,Juist door te zien dat andere mensen hetzelfde proces ondergaan als jij, kunnen partners leren met hun relationele onvolkomenheden om te gaan’’, denkt de psycholoog. ,,Dit geldt ook voor ernstiger trauma’s als alcoholisme of incest: je herkent vaak je eigen fouten pas nadat je ze bij anderen hebt kunnen constateren.’’