nieuws

01 okt 2001, 00:12

RuG-pedagogen: ,,Pleegkinderen niet beter af bij bekenden”

Pleegkinderen zijn in een hen bekend gezin niet beter af dan wanneer ze een gezin krijgen toegewezen. Dit blijkt uit een onderzoek van de afdeling orthopedagogie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze conclusie is strijdig met de tegenwoordig populaire formule van het zogenaamde ‘netwerkgezin’, waarin kinderen niet in een onbekend pleeggezin maar bij verwanten of kennissen worden gehuisvest. In dit geval wordt de informele opvang, die al langer bestaat, erkend door de instellingen voor pleegzorg. Het ‘netwerkgezin’ kan bovendien een mogelijkheid zijn om het grote tekort aan pleeggezinnen op te vangen.
Op basis van een onderzoek onder 120 gezinnen met 136 kinderen in zowel netwerk- als ‘vreemde’ gezinnen concluderen de orthopedagogen B. van der Meulen, J. Strijker en T. Zandberg geen verschillen van betekenis tussen beide groepen. De gezinnen waarin de kinderen langdurig worden ondergebracht functioneren even goed in beide groepen. Ook de pleegzorgwerkers laten zich niet positiever uit over één van beide categorieën. Het is voor het eerst dat in een wetenschappelijk onderzoek beide gezinnen worden vergeleken.