nieuws

22 jun 2001, 00:12

RUG-onderzoeker: ‘Oren kunnen zelf ook geluid maken’

Oren zijn er niet alleen om geluiden mee op te vangen: ze kunnen ook geluid maken

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse natuurkundige Emil de Kleine heeft dit in de wetenschap al wel bekende feit, gebruikt voor een nieuwe methode om het gehoor van individuele patiënten te testen.
Het geluid dat door oren geproduceerd wordt worden ‘oto-akoestische emissies’ genoemd. Dat zijn een soort trillingen die spontaan kunnen optreden, maar die ook opgewekt kunnen worden, onder meer door een klikgeluid. Opgewekte geluidsemissies zijn bij 95 procent van de mensen vast te stellen.
Alleen bij slechthorende mensen, met een verminderd gehoor, produceert het oor nauwelijks geluid. De Groningse natuurkundige heeft dit feit gebruikt voor onderzoek naar slechthorendheid. Daarbij dient het niveau van het geluid uit het oor als maat voor de kwaliteit van het gehoor van individuele patiënten. Zijn nieuwe methode is vooral aantrekkelijk voor onderzoek naar de ziekte van Menière: mensen die niet alleen gehoorverlies hebben maar ook last hebben van aanvallen van duizeligheid en oorsuizen. Door het plaatsen van een microfoontje in de gehoorgang die geluid van het oor opvangt kan het onderzoek naar deze ziekte worden verbeterd, aldus De Kleine. Maar hij was tot zijn spijt niet in staat om er de oorzaak van de ziekte mee vast te stellen. De Kleine promoveert op 2 juli op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.