nieuws

14 jun 2001, 00:12

RUG-onderzoeker: Eerdere diagnose prostaatkanker mogelijk

Prostaattumoren kunnen in een vroeger stadium worden ontdekt dankzij nieuwe technieken waarbij weefsel wordt onderzocht. De nieuwe methode is ontwikkeld door de Groningse uroloog Léon Wymenga die een onderzoek verrichtte naar weefselbiopsie als aanvullende methode bij onderzoek naar prostaatkanker.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot nu toe wordt er vooral bloedonderzoek verricht om vast te stellen of iemand een prostaattumor heeft. Daarbij wordt vooral gekeken naar de aanwezigheid van de stof PSA in het bloed (prostaat specifiek antigeen). Dat is weliswaar een goede merkstof om vast te stellen of er sprake is van een tumor of uitzaaiingen, maar deze methode is niet perfect. ‘Bij een aantal jonge mannen was de PSA-waarde nauwelijks verhoogd, maar zij bleken wel een uiterst agressieve en uitgezaaide prostaattumor te hebben’. Met de door Wymenga ontwikkelde techniek is het mogelijk in een vroeger stadium prostaattumoren te ontdekken.
Met een gericht biopt van de zaadblaasjes kan bepaald worden welke patiënten de meeste kans op genezing hebben. Van het uitgenomen tumorweefsel wist de promovendus de ‘activiteit’ te meten. Met deze techniek zou een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen agressieve en niet-agressieve vormen. Een prostaattumor kan uitzaaien naar de botten. Om te weten of dit bij een patiënt het geval is, blijkt met name de hoeveelheid ‘alkalische phosphatase’ in de urine een goede aanwijzing te zijn, zo stelde Wymenga vast.
Eind deze maand hoopt Wymenga, als uroloog werkzaam in het Martiniziekenhuis op zijn onderzoek te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.