nieuws

21 sep 2000, 00:12

RuG krijgt geen geld voor onderhoud gebouwen

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) moet het onderhoud van de gebouwen zelf betalen. De hoop op geld uit Den Haag is vervlogen bij de bekendmaking van de Miljoenennota.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de Miljoenennota rept minister Zalm met geen woord over het geld dat universiteiten tekort komen om hun gebouwen te onderhouden. “En dat is een vervelend teken”, zegt M. Kooijman van het College van Bestuur. “We rekenen er niet meer op dat het geld er nu nog komt.”
De RuG heeft jaarlijks zestien miljoen gulden te weinig voor het onderhoud van de gebouwen. Kooijman wil dat het benodigde geld door de faculteiten wordt opgehoest. Volgens hem lopen de bouwplannen geen gevaar door het gat in de begroting. “Misschien moeten we iets een jaar uitstellen, maar we laten geen half afgebouwde staketsels staan.”
Kooijman was verder positief over de kabinetsplannen voor het komende jaar. “We waren gewend dat er op ons gekort werd, dus dan valt alles mee.” Hij is vooral blij dat het wetenschappelijk onderzoek in Nederland in 2000 dertig miljoen gulden extra krijgt. In 2005 loopt dit zelfs op naar 55 miljoen gulden. De RuG krijgt ongeveer een tiende van dit bedrag.