nieuws

27 nov 2000, 00:12

RUG kan nog steeds geen extra huisartsen opleiden

De Rijksuniversiteit Groningen kan geen extra huisartsen opleiden. De RUG was van plan om 24 extra artsen op te leiden, maar door een uiterst merkwaardig conflict over een huurschuld, kan de opleiding niet doorgaan. Vandaag wordt er nader overlegd, maar waarschijnlijk is het nu al te laat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen worden momenteel al 120 huisartsen opgeleid. De universiteit had, zo vertelt woordvoerder A. Bierling, toestemming gekregen om 24 huisartsen extra op te leiden, de komende jaren. De organisatie die de opleiding in Groningen zou verzorgen, de Stichting Beroepsopleiding tot Huisarts heeft volgens de RUG namelijk een huurschuld. Het gaat om een betalingsachterstand van zes ton, over de periode 1995-1999.
Volgens de medische faculteit weigert de stichting die huurpenningen te betalen. Zolang die huurpenningen niet binnen zijn, wil de faculteit geen extra opleiders en lokalen beschikbaar stellen.
Woordvoerder A. Bierling van de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt desgevraagd een bericht over deze kwestie in de Universiteitskrant. De SBOH weigert de huur te betalen omdat men nooit goed onderbouwde rekeningen heeft gekregen. Alleen als het geld er binnen enkele weken komt, kan de opleiding van start gaan. Maar dan moeten er nog nieuwe docenten worden aangesteld. Omdat het niet waarschijnlijkk is dat dat zo snel lukt, ziet het er niet naar uit dat de opleiding zoals gepland al in maart van start kan gaan.