nieuws

12 sep 2001, 00:12

RuG-historicus: ,,Nostradamus’ voorspellingen veel te algemeen’’

RuG-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Dick de Boer hecht geen enkele waarde aan de voorspellingen van de 16e-eeuwse ziener Nostramanus. De ziener en voorspeller voorzag vijf eeuwen geleden al dat er ,,in een jaar rond de millenniumwisseling” een ,,periode van grote angst” aan zou breken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De voorspeller stelde dat in de zevende maand van het jaar 1999 een ,,grote heerser van angst” op zal staan in het land van de Mongolen en dat Mars, de god van de oorlog, onder zijn gezag hoogtij zal vieren. Nostradamus dacht vanuit de Juliaanse kalender. Naar de rond 1600 ingevoerde Gregoriaanse kalender vertaald is de zevende maand september. Ook het verschil van twee jaar kan door dit abuis worden verklaard.
,,Nostradamus is als cultuurverschijnsel heel interessant’’, stelt De Boer. ,,In iedere cultuur in iedere tijd lieten mensen van zich horen die meenden de toekomst te voorspellen. Het probleem met voorspellingen is echter dat ze dusdanig vaag zijn dat er altijd wel een kern van waarheid in te ontdekken is. Voor iemand die leefde in een tijd van oorlog was het niet moeilijk te voorspellen dat er over vijfhonderd jaar nog steeds oorlog zou zijn.”
Het rijk van de Mongolen strekte zich in de tijd van de ziener uit van Azië tot in het huidige Midden-Oosten. Volgens sommigen zouden andere teksten van de ziener vrij geïnterpreteerd duiden op een nucleaire oorlog in die regio. Aanhangers van de middeleeuwse profeet interpreteren de periode waar Nostradamus in deze teksten over spreekt veelal als de Derde Wereldoorlog.
,,Mensen hebben al sinds mensenheugenis een onbedwingbare behoefte om de toekomst te kunnen kennen’’, doceert De Boer. ,,Als historicus denk ik dat je je het beste op de toekomst voor kunt bereiden door naar het verleden kijken.’’ Ook wetenschappelijk hecht De Boer geen waarde aan de voorspelling van de middeleeuwse ziener.